Konijnenburg Amstelveen

Vaste planten

Vaste planten zijn de versierders van de tuin. Hun enorme variatie in kleuren, vormen en eigenschappen levert enorm veel combinaties en toepassingsmogelijkheden op. Ook al bloeien de meeste vaste planten een korte tijd, daarna hebben weer andere soorten hun bloeiperiode.


Altijd feest
Vaste planten zijn verrassend veelzijdig. Er zijn vaste planten die bijzonder heerlijk geuren, of die vlinders lokken en die geschikt zijn om te gebruiken in de keuken of als snijbloem. Met vaste planten in de tuin in het dus altijd feest.

Wat is een vaste plant?
Met een vaste plant bedoelen we een kruidachtige plant, met niet verhoutende stengels. Vaste planten overleven met ondergrondse wortels en vormen boven de grond ieder jaar opnieuw stengels, bladeren, bloemen en zaad. De meeste vaste planten sterven in de herfst bovengronds af en overwinteren ondergronds. Ieder jaar komen ze groter terug.
Ze breiden zich op allerlei manieren in de breedte uit, maar doordat de meeste steeds bovengronds afsterven, blijven ze ieder jaar wel even hoog. Overigens worden er steeds meer soorten aangeboden die ’s winters groen blijven en niet bovengronds afsterven, maar die wel kruidachtig zijn.

Bloeitijden
Het assortiment vaste planten is het breedste van alle plantengroepen en wordt ieder jaar ruimer. De gemiddelde bloeitijd van een vaste plant is drie weken. Het hoogtepunt van de bloei valt in de zomermaanden.

De klassieke vaste plantenborders in de tuinen bij de grote buitenhuizen zijn altijd het mooist in juni en juli tot medio augustus. Daarna wordt het een stuk minder fraai in zo’n border. In onze huidige tuinen willen we dat voorkomen. En dat kan. Dat betekent: kiezen voor iets minder overdaad in een korte tijd, een betere spreiding van de bloeitijden. Dat kan met vaste planten heel goed.

Vaste planten in de border
De goede border wordt zo ontworpen dat er in elk seizoen wel iets te beleven valt. Door de bloeitijden goed te spreiden, ontstaan geen uitbundige massa’s kleur, maar wel voortdurende bloei. Het hangt van de maat van de border af hoeveel kleur er tegelijk te genieten valt.

Vaste planten vormen, samen met heesters, over het algemeen het belangrijkste element in een border. Een goed beplantingsplan garandeert niet alleen in de zomer een mooie bloeiende tuin. Er mogen geen ‘bloeigaten’ vallen doordat de meeste planten hun hoogtepunt ongeveer tegelijk hebben gehad.

Vaste planten in nazomer en herfst
Het voorjaar en de zomer zijn de glorietijden van vaste planten, maar ook het najaar kan er flink door worden opgefleurd. In deze periode valt de nadruk op vaste planten die vanaf de late zomer op hun mooist zijn. Dat zijn bijvoorbeeld leverkruid (Eupatorium), duizendblad (Achillea) met varenachtig blad en kogeldistels (Echinops).

In de herfst zijn sommige vaste planten nog volledig op kleur, terwijl andere al mooie, warme herfstkleuren krijgen. Een mooie combinatie is bijvoorbeeld Sedum met bergamot (Monarda) en duizendknoop (Persicaria). Asters zijn in de beleving van veel mensen de herfstbloemen bij uitstek. Ze zijn er in tal van kleuren. 

Schaduwplanten zijn meestal plantensoorten die van nature in de schaduw van bomen en struiken, vaak op de bosbodem, groeien. De situaties kunnen daar sterk verschillen.

Er wordt vooral onderscheid gemaakt tussen droge schaduwplekken en vochtige, koele, groeiplaatsen. Die verschillen zijn er ook in de tuin. Er is een enorm aantal vaste planten geschikt voor een schaduwtuin. Tuiniers hebben vaak moeite met het vinden van geschikte planten voor relatief droge schaduwplekken onder bomen. U vindt hieronder daarom ook soorten vermeld die daarvoor speciaal worden aanbevolen.

Er zijn maar weinig planten die echt diepe schaduw verdragen.
Daarom is het goed – als dat kan – diepe schaduw wat te verminderen, door te snoeien bijvoorbeeld. Geef op zeer droge plekken regelmatig water en breng organische mulch (compost) op de grond rond de planten aan.

 

Vaste planten voor droge schaduwplekken (vaak onder bomen)
Vooral veel bodembedekkende vaste planten voldoen erg goed. Uitstekende soorten zijn: het zich vanuit de wortels uitbreidende lelietje-van-dalen (Convallaria majalis) met zijn heerlijk geurende, witte bloempjes in de lente. De polvormende elfenbloem Epimedium × perralchium (er zijn meer geschikte soorten) bloeit geel en blijft ’s winters groen. De tot 60 cm hoge Tellima grandiflora met klokvormige aren gele bloemen heeft harig, soms wat paarsgetint groenblijvend blad. Ook het tranend hartje Dicentra formosa doet het goed in droge schaduw en bloeit met knikkende donkerroze trossen bloempjes (‘Luxuriant’ is een uitstekende varieteit). Heel mooi is het labradorviooltje (Viola labradorica) met paarsgroen blad en paarse bloemen in april-juni. Van de ooievaarsbekken zijn vooral Geranium macrorrhizum (paarsrode bloemen) en Geranium nodosum (lilaroze bloemen) aan te raden. Salomonszegel (Polygonatum multiflorum) doet het ook nog goed in droge schaduw.

 

 

 

 

 

 

 

Vaste planten voor vochtige, koele schaduwplekken
Dat zijn er honderden. Enkele voorbeelden: alle tientallen soorten Hosta met hun prachtige bladeren in tal van kleuren. Ook de fors groeiende Kaukasische vergeet-mij-niet (Brunnera macrophylla) met zijn hemelsblauwe bloemen in april-mei groeit graag in de schaduw, net zoals de meeste soorten nieskruid (Helleborus), waar ook de ’s winters bloeiende kerstroos toe behoort. Heel bekende schaduwplanten zijn de rijkbloeiende soorten en cultivars van longkruid (Pulmonaria) met witte, roze, rode of blauwe bloemen (veel pasteltinten!). De bodembedekkende maagdenpalmsoorten (Vinca) bloeien wit, blauw of paars in de periode maart-juni. Ook walstro-soorten (Galium) zijn goede bodembedekkers. Lieve-vrouwebedstro (Galium odoratum) behoort er ook toe. Ten slotte zijn er uiteraard tientallen soorten schitterende varens die graag in de schaduw groeien en vaak dichte groepen kunnen vormen.

 

 

Nieuwsbrief
U bent hier: Home Afdelingen Tuinplanten Vaste planten

Adres:

  • Tuincentrum Konijnenburg Amstelveen
  • Handweg 99
  • 1185 TV  AMSTELVEEN

Contactgegevens:

Openingstijden:


  • Ma. t/m vrij.    09:00 - 18:00
  • Zaterdag         09:00 - 17:00
  • Zondag           12:00 - 17:00